Nášlapná mina po Metnarovi. Černochovou potrápí obří zakázka na BVP

Nákup se v říjnu zasekl na tom, že hodnoticí komise odmítla posoudit nabídky, protože ani jedna ze tří zbrojařských firem nesplnila všechny základní podmínky. Metnar rozhodl v zakázce nepokračovat a nechat ji své nástupkyni.

Pro Černochovou to bude těžké dilema. Pokud rozhodne pokračovat a umožnit firmám nabídky doplnit, může ministerstvo dostat do nekonečných právních sporů. Když rozhodne začít nový tendr, naštve armádu, která na nové obrněnce, které by měly nahradit 40 let staré sovětské BVP, dlouho čeká.

O zakázce v úterý dlouze Černochová diskutovala na své první návštěvě generálního štábu. Po jednání řekla, že chce o zakázce rozhodnout co nejdříve

Pokračovat ve čtení

Vítězkou světové soutěže Elite Model Look se stala Češka

Letošní plně virtuální událost představovala vyvrcholení celoročního hledání nových talentů z celého světa, do kterého se přihlásily desetitisíce adeptů. Do TOP 20 světového finále bylo vybráno 20 mladých talentů z 16 zemí světa ve třech kategoriích – modelka, model a digitální tvůrce.

Alex Hanus, vítěz českého národního finále Schwarzkopf Elite Model Look, se probojoval do TOP 5 mužů.

V třítýdenním digitálním soustředění si 20 národních finalistů prošlo mentoringem a digitálními výzvami. V rámci spolupráce s největšími talenty společnosti Elite se globálního soustředění zúčastnila také supermodelka a globální ředitelka vzdělávání pro Elite Model Look Coco Rocha.

Kromě Amélie Konšelové vyhrál

Pokračovat ve čtení

Čichači šunky se před Vánoci nezastaví, pod nosem jim projdou stovky kýt denně

Říká se jim caladores, podle sondy vyrobené z kravské kosti, kterou při práci používají. Tu musí profesionální „čichači“ do každé kýty zasunout na čtyřech specifických místech, přičemž po každém zapíchnutí následuje hodnotící popotáhnutí nosem. Po dokončení průzkumu musí kontrolor rychle zacelit díry od sondy za použití prstů a tuku, popisuje v reportáži deník The Wall Street Journal (WSJ).

V závodu Cinco Jotas ve vesnici Jabugo je nejzkušenějším vykonavatelem této činnosti Manuel Vega Domínguez. „Vzpomínka na dokonalou šunku je vypálená do mého mozku,“ říká 53letý muž, který je členem týmu pro kontrolu kvality přes 20 let.

Od roku 2004 je jediným

Pokračovat ve čtení

Ve Španělsku napjatě čekají na Tlouštíka, nadšenci přešlapují ve frontě skoro týden

„Letos určitě vyhraju první cenu,“ věří čtyřiaosmdesátiletá Manoli Sevillaová, která na slosování obvykle přichází v nějakém převleku. Loni například přišla před budovu madridské opery navlečena do zlaté klece s očíslovanými míčky. Letos má koupeno 50 kuponů. Jeden kupon se prodával za 20 eur (asi 500 Kč).

Loterie El Gordo není postavena na jackpotu, ale na složitém systému, který umožňuje vyhrát tisícům sázejících. Každý los se dělí na deset kuponů, takže lidé si obvykle kupují jen kupony. Často se při jejich nákupu sdružují do týmů. Vítězná čísla se pak losují v přímém přenosu, který sleduje skoro celá země, a žáci madridské

Pokračovat ve čtení

Kapří hranolky, kapr na kari nebo na páře? Zkuste kulinářské tipy podle Pavla Berkyho

Jednotlivé recepty si kuchař vytvářel sám. „Tím, že jsme na Vánoce kapra nikdy neměli, tak to jsou tři recepty, které jsem si v průběhu let vymyslel a dal dohromady. Samozřejmě jsou některé i inspirovány hotovými recepty,” vysvětluje jejich původ Pavel Berky, který pochází z Rimavské Soboty.

Své místo mají i v jeho nové kuchařce Pavel Berky recepty.

Kapří hranolky s domácí majonézou

„Kapří hranolky jsou mou nejoblíbenější úpravou kapra, protože mi připomínají Londýn, kde jsme s Matějem (Pavlův partner – pozn. red.) strávili 3 roky a myslím si, že je to moc dobrá náhražka pokrmu fish and chips,“ svěřuje se

Pokračovat ve čtení

10 nejobávanějších virů na českém internetu

Agent Tesla je nejrozšířenějším škodlivým kódem několik posledních měsíců, a to v Česku i zahraničí. Na tuzemské uživatele se ale zaměřovali kyberzločinci jen okrajově, zpravidla rozesílali phishingové e-maily psané španělsky či portugalsky a jako rybáři čekali, kdo se nachytá.

To se ale změnilo už během podzimu, kdy začaly internetovými vodami kolovat podvodné zprávy, které jsou psány bezchybnou češtinou. Je tedy zřejmé, že se na tuzemské uživatele podvodníci nyní zaměřují daleko více.

„Velkou kampaň v souvislosti s malwarem Agent Tesla jsme zaznamenali 18. listopadu. Útoky jsou cíleně zaměřené na Českou republiku, dále pak kampaně mířily i na Turecko nebo Japonsko,“ konstatoval

Pokračovat ve čtení

Třetí dávku už mají dvě třetiny lidí starších 60 let

Ohrozit by mohla zejména naočkované v první půlce roku, u nichž se ochranný efekt vakcíny postupně snižuje. Z přibližně 2,3 milionu obyvatel starších 60 let, kteří mají ukončené očkování dvěma dávkami, na přeočkování přišlo 1,5 milionu, tedy dvě třetiny. Vyplývá to z veřejných dat ministerstva zdravotnictví.

V tuto chvíli na tom neplánujeme nic měnit

Ondřej Jakob, mluvčí min. zdravotnictví

Dalších 82,5 tisíce lidí 60+ bylo do 21. října naočkováno jednodávkovou vakcínou Janssen. U ní se přeočkování doporučuje už po dvou měsících. Celkem podali zdravotníci už přes dva miliony posilujících dávek.

Po pěti měsících od podání druhé dávky očkování (od Pfizeru,

Pokračovat ve čtení