Vaříme zadarmo, zoufají si restauratéři. Za rozvoz platí až 40 procent

Aktuální zprávy
<!—->

Restauratérům zůstaly v ruce jen dvě karty – výdejní okénka a rozvoz. Ale lidí moc nechodí a rozvoz je podobně ziskový jako obědová meníčka. Málo nebo vůbec.

Několik oborových organizací proto vyzvalo rozvozové firmy, aby do konce zákazu provozu restauracím snížily poplatky, které si účtují k ceně jídel. Ty dosahují se započtením dopravy kolem třiceti až čtyřiceti procent, ale někdy i víc.

Autoři výzvy – Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace malých a středních podniků a Asociace hotelů a restaurací – podobný vzkaz vyslali také stravenkovým firmám. Žádají, aby jim do června 2021 snížily poplatky, které v praxi dosahují 6 až 7 procent z nominální hodnoty stravenky, a pomohly tak zachránit restaurační byznys před kolapsem.

Solidární gesto by rozvozové firmy, jako je Dáme jídlo, Wolt, ale i Rohlík.cz a Košík.cz měly podle gastronomů udělat, protože zatímco restaurace bojují o každého hosta, tak rozvozový byznys naopak silně roste.

Marže 42 procent

Oslovení hospodští připouštějí, že rozvozové firmy v době pandemie poplatky nenavýšily. V praxi si účtují poplatek za dopravu v řádu až několika stovek korun podle vzdálenosti (hradí zákazník) a obchodní provizi, která

Pokračovat ve čtení (zdroj)

Příspěvky ze stejné kategorie:

    Nebyl nalezen