Existuje několik klíčových kusů cateringového vybavení, které by vám nikdy neměly chybět, jinak byste mohli celou akci zkazit. Zatímco pro jiné je noční můrou přijít do kanceláře bez řádných účtenek, pro kuchaře je noční můrou přijít na akci bez lžic a vidliček.
Je důležité být dobře organizován, aby byl zajištěn úspěch dodavatele stravy bez ohledu na typ události nebo příležitosti, ať už se jedná o velký obchodní oběd nebo jednoduchou a intimní svatební hostinu. Během shonu je až příliš snadné přehlédnout některé věci, jen abyste se včas dostali ze dveří, od kořenicích kelímků a brček až po koktejlové ubrousky, a co hůř, dokonce i vidličky a steakové nože.
Tento stručný průvodce vám pomůže získat klid, pokud provozujete stravovací zařízení. Zahrnuje vše, co potřebujete k zajištění malých i velkých akcí. Samozřejmě můžete přidat další položky v závislosti na svých osobních preferencích nebo specifikách svého podnikání.
Obsah:
Nápojová nebo kávová stanice
Kávové a jiné nápojové stanice budou potřebovat vlastní cateringové vybavení, například zdroj horké vody, vzduchové konvice na kávu a záložní zdroje kávy bez kofeinu pro lidi, kteří nejsou příznivci kofeinu. Důležité jsou také vany na led pro studené nápoje. Budete zde také potřebovat řadu hrnků nebo šálků a sklenic na kávu.
Můžete také přidat různé druhy kakaa a čajů a balíčky mléčných výrobků a cukru. Malý odpadkový koš někde poblíž, kam mohou hosté vysypat odpadky, je také příjemným prvkem, který může usnadnit úklid vašim zaměstnancům.
Stravovací zařízení formou bufetu
Pokud servírujete formou bufetu, budete potřebovat několik položek, i když se bude lišit jejich umístění a budete potřebovat i několik doplňků. Při sestavování bufetu se běžně stává, že se některé předměty náhodně rozbijí nebo spadnou.
Například příbory by měly být uloženy v rolích. Budete také potřebovat další misky na tření a také palivové články pro misky na tření, abyste mohli pokračovat v cestě. Palivové články potřebují k nastartování zápalky nebo zapalovač. A nezapomeňte si pořídit také velmi dobrou myčku nádobí. Tento spotřebič nesmí ve vaší kuchyni chybět.
Budete také potřebovat velké servírovací lžíce a kleště a alespoň jeden ostrý nůž. Budete také potřebovat prkénko na krájení hovězího masa, šunky nebo krůty. Je také důležité mít někde poblíž schovaný čisticí hadřík, abyste mohli rychle uklidit nepořádek. Dekorace jsou samozřejmě potřeba i pro bufetové stoly.
Servírovací zařízení
Poté, co jste strávili čas přípravou lahodných pokrmů a osvěžujících nápojů pro své hosty, musíte se ujistit, že je dokážete správně doručit. Nezapomeňte na servírovací tácy, džbány na vodu a autobusové vany. Ve skutečnosti můžete dokonce potřebovat další vany na autobusy, abyste mohli ukládat špinavé nádobí po každém mytí.
Rozložení stolu
Pokud budete zajišťovat catering, budete potřebovat alespoň jídelní talíře, talíře na salát a talíře na chléb. Pokud budete podávat polévku, přidejte také polévkové misky.
Budete také potřebovat sklenice na vodu, sklenice na víno, pokud budete podávat víno, příbory a šálky na kávu spolu s podšálky. Je také dobré mít po ruce náhradní nádobí.
Protože vše nebudete pokládat na holý stůl, budete potřebovat také ubrousky, prostírání a ubrusy. Do atraktivních držáků nebo sad můžete zabalit také drobné doplňky, jako je koření a sůl, máslo a cukr.
Doplňkové položky
K dispozici jsou také další praktická stravovací zařízení, která budete potřebovat pro stravování mimo areál. Pravděpodobně budete potřebovat izolované nádoby na studené a teplé jídlo, ať už budete servírovat venku nebo uvnitř. Chladnička může být také skvělou alternativou pro chlazené potraviny, která vám pomůže ušetřit náklady.
Také je třeba mít s sebou pytle na odpadky na špinavé prádlo a jednorázové nádoby, které můžete použít k uskladnění potravin. Co vy víte, možná se najdou hosté, kteří si budou chtít vzít zbytky jídla s sebou. K tomu se bude hodit i výše zmíněný chladič. Nezapomeňte na alobal, igelit, papírové ručníky, dezinfekční prostředek na ruce a jednorázové sáčky na odpadky.
Kolik a v jakém počtu?
Jedním z nejčastějších úskalí v gastronomii je slepá důvěra v počet lidí, které nakrmíte, na slovo zákazníka. Většinou vám sdělí nějaká čísla, i když ještě nemají spočítané všechny RSVP. Vždy bude lepší mít po ruce více všech věcí, než je mít v nejkritičtějším okamžiku.
Příprava na nejhorší možný scénář
Takže i po všech přípravách jste na něco zapomněli. Pokud máte opravdu štěstí, může se akce konat v blízkosti vaší kuchyně nebo restaurace. Můžete jednoduše poslat někoho, aby se vrátil a vzal vše, co potřebujete, aniž by si toho někdo všiml. Pokud máte ještě větší štěstí, můžete si pospíšit a koupit některé chybějící díly v místním obchodě.
Pokud však máte opravdu smůlu, budete si muset vymyslet přesvědčivou historku o tom, že steakové nože vyšly z módy a nyní jsou „in“ nože na máslo. To může hosty přimět k zamyšlení, zda je to vůbec pravda.
Podstata
Výše uvedený seznam se může zdát velmi náročný. Nelze však popřít, že catering vám dává perfektní příležitost vstoupit do světa restaurací, aniž byste museli nejprve vynaložit velké investice. Pokud již vlastníte restauraci, jsou cateringové služby skvělým způsobem, jak zvýšit tržby a rozšířit okruh zákazníků. V každém případě může mít vybavení potřebné k přípravě pokrmů velký význam pro vaši přípravu.